Clienții mai multor bănci din România, victimele hackerilor. Totul a plecat de la un e-mail

de: Mădălina Bahrim
06 07. 2021

Atacurile cibernetice s-au înmulțit în ultima perioadă. Hackerii s-au mutat în mediul online, iar de curând au atacat clienții mai multor bănci din țara noastră.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a lansat recent un avertisment cu privire la un atac de tip phishing.

Vizați ar fi clienții mai multor bănci din țara noastră, au transmis experții în securitate cibernetică. Aceștia au oferit detalii despre cum s-a desfășurat atacul.

Atacul pleacă de la un simplu e-mail

Potrivit CERT-RO, victimele vizate de atac primesc un e-mail. Mesajul este trimis de atacatori, care pretind că reprezintă banca și cer utilizatorilor să își actualizeze datele personale.

„Deşi este folosită identitatea vizuală a băncii (logo, font-uri, coloristică), dacă utilizatorul verifica sursa mesajului, observa că acesta nu provine de la o adresă oficială, ci una special creată pentru a avea în denumire numele băncii, domeniul fiind corespondent Elveţiei şi nu României. (contact.ing-client0396981831530494448960170[@]umzugsunternehmen365[.]ch)”, arată specialiştii.

Experții în securitate cibernetică sfătuiesc utilizatorii să nu acceseze astfel de link-uri fără a verifica temeinic dacă expeditorul este cu adevărat cine pretinde a fi.

În cazul în care o persoană accesează link-ul trimis de hackeri, aceștia vor fi direcționați către o pagină care clonează site-ul oficial al băncii. Dacă utilizatorul își va introduce datele personale pe acel site, ele vor ajunge pe mâna hackerilor, care apoi pot avea cale liberă către banii victimelor.

„La o simplă verificare a adresei site-ului se poate observa că utilizatorul NU este pe site-ul oficial al băncii, ci pe un domeniu .it! Astfel, odată introduse aici, datele de autentificare pe serviciul de internet banking intră în posesia atacatorilor”, explică specialiştii CERT.RO.

Astfel stând lucrurile, e important să nu accesezi link-uri venite din surse nesigure, să verifici dacă expeditorul este real.

La fel de important este să păstrezi confidențiale datele tale personale. Atât datele de pe cartea de identitate, cum ar fi CNP-ul, cât și datele bancare și cele ale cardului.

Dacă aceste date personale ajung pe mâna hackerilor, poți rămâne fără bani în cont. E indicat să nu eziți să apelezi banca sau autoritățile, la numărul unic de urgență, 112, în cazul în care ai suspiciuni legate de posibile fraude care vizează contul tău bancar.